Dříve jen oborní zvěř, počátky chovu v 15. století. Velká barvená variabilita, vhodný pro obory. Nejlépe mu vyhovují listnaté či smíšené lesy s dostatkem luk a volných ploch…
Zvěř společenská, jen staří daňci jsou samotáři. Potravou jsou byliny, trávy, plody lesních dřevin a výhonky. Váha daňka 40-60 kg, daněly 30-50 kg. Roční odlov cca 10 000ks
Paroží
Parohy se nazývají lopaty – očník + opěrák + rozšířený konec lodyhy, která má na okraji prstovité výběžky – krajkování. Pučnice v 6. měsíci
Špičák – vařečkář – lopatkáč – lopatáč
- Shazují v květnu, staří v dubnu, vytlouká v srpnu až v září
Zuby
0.0.3.3/3.1.3.3
Nikdy nemá kelce!
Rozmnožování
Říje od října do listopadu, dorozumívají se rocháním. Samci si na říjištích obsazují teritoria – leky. Daněla je plná 32-33 týdnů a klade v červnu
Určení věku
U živé zvěře podle vzhledu a držení těla – mladí štíhlí s úzkou hlavou a protaženým krkem, staří zavalitější a hranatí.
Chov
Tři věkové třídy
1. 1-3 let, 31% (šppičáci, vařečkáři, lopatkáči)
2. 4-6 let, 26%
3. 7 a více let, 43%
- Dvouletých daněl by měla být v populaci třetina, starších zbytek
- Ohrožení: odolní vůči klimatickým podmínkám, v ČR se chovají převážně v oborách
Rozšíření
Původem ze středomoří a jihozápadní Asie
Buďte první, kdo okomentuje příspěvek