Zavřít
Napsal: admin dne 05/02/2021

Dříve jen oborní zvěř, počátky chovu v 15. století. Velká barvená variabilita, vhodný pro obory. Nejlépe mu vyhovují listnaté či smíšené lesy s dostatkem luk a volných ploch…

Zvěř společenská, jen staří daňci jsou samotáři. Potravou jsou byliny, trávy, plody lesních dřevin a výhonky. Váha daňka 40-60 kg, daněly 30-50 kg. Roční odlov cca 10 000ks

Paroží

Parohy se nazývají lopaty – očník + opěrák + rozšířený konec lodyhy, která má na okraji prstovité výběžky – krajkování. Pučnice v 6. měsíci

Špičák – vařečkář – lopatkáč – lopatáč

  • Shazují v květnu, staří v dubnu, vytlouká v srpnu až v září

Zuby

0.0.3.3/3.1.3.3

Nikdy nemá kelce!

Rozmnožování

Říje od října do listopadu, dorozumívají se rocháním. Samci si na říjištích obsazují teritoria – leky. Daněla je plná 32-33 týdnů a klade v červnu

Určení věku

U živé zvěře podle vzhledu a držení těla – mladí štíhlí s úzkou hlavou a protaženým krkem, staří zavalitější a hranatí.

Chov

Tři věkové třídy

1. 1-3 let, 31% (šppičáci, vařečkáři, lopatkáči)

2. 4-6 let, 26%

3. 7 a více let, 43%

  • Dvouletých daněl by měla být v populaci třetina, starších zbytek
  • Ohrožení: odolní vůči klimatickým podmínkám, v ČR se chovají převážně v oborách

Rozšíření

Původem ze středomoří a jihozápadní Asie

Buďte první, kdo okomentuje příspěvek

Jméno
E-mail
Váš komentář